انواع فایل سیستم

فایل سیستم و انواع آن

تعریف فایل سیستم :

فایل سیستم روشی است برای ذخیره سازی و سازماندهی فایل­ های کامپیوتر که باعث دسترسی آسان به آن­ها می شود.

همچنین از سیستم فایل برای مدیریت نحوه ذخیره سازی و همچنین بازیابی اطلاعات استفاده می‌­شود. اگر فایل سیستم وجود نداشته باشد ابتدا و انتهای اطلاعات ذخیره شده تشخیص داده نمی شود.

حافظه­ های جانبی وسایل گوناگون اغلب برای سازگاری بیشتر از فایل سیستم FAT32 استفاده می­‌کنند اما در صورتی که حافظه ها بزرگ تر شوند به فایل سیستم NTFS نیاز پیدا می­‌کنند.

برخی از فایل سیستم ها نیز مخصوص به یک سیستم عامل هستند مثلا فایل سیستم +HFS با ویندوز سازگاری ندارد و برای سیستم عامل Mac OSX است. همچنین سیستم عامل ­های لینوکس فایل سیستم­ های مخصوص به خود را دارد.

 آشنایی با سیستم فایل ها برای کاربرانی که با گجت ها و ابزار مختلف کار می‌کنند واجب است. به همین دلیل در این مطلب قصد داریم بیشتر با انواع فایل سیستم آشنا شویم :

آشنایی با فایل سیستم :

تفاوت در فایل سیستم های مختلف به این علت است که هر فایل سیستم از روش متفاوتی برای سازماندهی اطلاعات هارد دیسک استفاده می کند.

در پارتیشن بندی هر درایو با سیستم فایل مشخصی فرمت بندی می­‌شود. فایل سیستم با اعمال روشی داده های موجود بر روی درایو را جدا می کند و به قطعات جدا تبدیل می کند که این قطعات مجزا را اصطلاحا “فایل” می گوییم.

همچنین فایل سیستم دارای شاخصی است که لیستی از فایل ها و مسیر ذخیره شدن شان را نگهداری می‌کند.

در این حالت سیستم عامل بجای بررسی کردن کل درایو و پیدا کردن یک فایل می‌تواند به راحتی مکان فایل را پیدا کند.

علت زیاد بودن فایل سیستم ها:

فایل سیستم های گوناگون روش های مختلفی برای سازماندهی داده ها دارند. برخی فایل سیستم­ ها سریع تر هستند و برخی دیگر امنیت بیشتری دارند. بعضی با فضاهای کوچک سازگار هستند و بعضی با فضاهای بزرگ تر.

 برخی از فایل سیستم ها در برابر فایل های مخرب مقاومت دارند، اما برخی این ویژگی­ ها را نادیده گرفته و بر سرعت دسترسی تمرکز بیشتری دارند.

هیچ فایل سیستمی تمامی مشخصه های گفته شده را به صورت یک جا ارائه نمی کند. هر سیستم عاملی، فایل سیستم های مربوط به خودش را دارد و همچنین فایل سیستم های جدیدتر با فضاهای بیشتری سازگاری دارند و ویژگی های بیشتری دارند.

فایل سیستم مانند پارتیشن بندی نیست و بخشی از فضای ذخیره سازی محسوب نمی‌شود و در اصل روشی است برای ساماندهی و نامگذاری و تهیه لیست از فایل های موجود بر روی فضای ذخیره سازی.

 

معرفی انواع فایل سیستم :

در این بخش فایل سیستم­ های رایجی که استفاده می‌­شوند را مرور می ‌کنیم. البته تمامی اختلافات قابل ذکر نیست و در این بخش توضیح مختصری ارائه می دهیم:

FAT32:  

این فایل سیستم از قدیم برای ویندوز استفاده شده است اما برای بسیاری از حافظه ­های ذخیره سازی از جمله حافظه­ های ذخیره سازی قابل حمل همچون فلش مموری ها و کارت های حافظه بصورت پیش فرض استفاده می شود. و در اصل برای فضاهای ذخیره سازی با حجم کم کاربرد دارد. برای رسانه­ های ذخیره سازی با حجم بالا همچون درایوهای ۱ ترابایتی از فایل سیستم NTFS استفاده می­شود.

NTFS:

در نسخه های جدید ویندوز از XP به بالا برای فرمت پارتیشن ­ها از فایل سیستم NTFS استفاده می­ شود و می­توان از آن برای درایو­های دستگاه های جانبی نیز استفاده کرد.

+HFS:

در سیستم عامل مک برای پارتیشن­‌های داخلی از فایل سیستم +HFS استفاده می­ شود. البته بر روی سیستم عامل­ های مک  می­توان از فایل سیستم FAT32 هم برای خواندن و نوشتن اطلاعات استفاده کرد اما در NTFS می توان به صورت پیش فرض فقط اطلاعات را خواند.

ExT2/3/4:

این نوع از فایل سیستم ها در لینوکس مشاهده می شوند و نسخه ۲ این فایل سیستم قدیمی است و ویژگی­ هایی مانند نوشتن در حالت کرش رایانه و یا خاموش شدن آن را ندارد و اطلاعات از بین می­ رود. در نسخه ۳ این ویژگی ها اضافه شده است و این مشکلات برطرف شده اما سرعت فایل سیستم کاهش پیدا کرده است, نسخه ۴ جدیدتر و سریع‌تر است.

این نوع فایل سیستم ها در ویندوز و مک پشتیبانی نمی­ شوند. و برای دسترسی به فایل های ذخیره شده در این فرمت بندی به نرم افزار جداگانه ای نیاز است. برای همین پیشنهاد این است که پارتیشن های لینوکسی EXT4 و دستگاه های ذخیره سازی قابل حمل FAT32 یا NTFS باشند. لینوکس توانایی خواندن و نوشتن بر روی FAT32  و NTFS را دارد.

Btrfs:

این فایل سیستم نسل جدیدی از فایل سیستم های لینوکس است و در حال توسعه می­باشد. البته این فایل سیستم به صورت پیش فرض در توزیع های لینوکس وجود ندارد اما به زودی جایگزینی برای Ext4 خواهد شد. برای سیستم عامل های بر پایه یونیکس فایل سیستم های مختلفی وجود دارد.

در این مطلب توضیح مختصری در رابطه با فایل سیستم های مختلف جهت آشنایی ارائه شد.

آیا این نوشته را پسندیدید؟

امتیاز دهی !
[تعداد: ۲۲ میانگین: ۳.۴]

مهدی یوسفی

امیدوارم مطلب فوق برایتان مفید بوده باشد. لطفا نظر یا سئوال خود را ثپت کنید ما مشتاقانه پاسخگو خواهیم بود.

آموزش و مشکلات

فایل سیستم و انواع آن

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *