چرا هارد دیسک خراب می شود؟

چرا هارد دیسک خراب می شود؟

عوامل زیادی برای توضیح علت خرابی هارد دیسک وجود دارد. با تغییر رویه ذخیره سازی اطلاعات از کاغذ به سطوح مغناطیسی، امروزه نیاز به هارد دیسک برای ذخیره سازی اطلاعات پر رنگ‌تر از قبل احساس می‌شود. از مزایا هارد دیسک‌ها می‌توان به سرعت بالای ذخیره سازی، بازخوانی اطلاعات و همچنین ظرفیت بالا اشاره نمود. با این حال هیچ کس انتظار ندارد که هارد دیسک‌ها خراب نشوند. امروزه هارد دیسک‌ها نسبت به سال‌های گذشته بیشتر خراب می‌شوند. چرا که نیاز انسان‌ها در عصر اطلاعات و ارتباطات به هارد دیسک بیشتر شده است. این احساس نیاز زیاد کارخانه‌های تولید کننده این رسانه را وادار به تولید بیشتر می‌کند. 

تولید بیشتر هارد دیسک

همراه تولید بیشتر، کمی سخت است که بتوان همزمان کیفیت محصول را ارتقاء داد. کارخانه‌های وسترن، سیگیت, توشیبا امروزه مجبور به تولید و فوکوس بیشتر به تولید انبوه‌تر دارند. استنباط اینجانب این است که با این حجم تولید، نگه داشتن یا بالا بردن کیفیت خیلی سخت است. بر کسی پوشیده نیست که هارد دیسک‌های موجود در بازار، دیر یا زود خراب خواهند شد. راه‌هایی وجود دارد که به کمک آن‌ها می‌توان عمر آن‌ها را طولانی‌تر کرد. بیشتر استفاده کرد و همچنین باعث افزایش امنیت اطلاعات شد. در این مطلب موارد رایجی راکه باعث خراب شدن  هارد می‌شود، بررسی و برای آن‌ها راه حل‌های مناسبی ارائه می‌کنیم. اگر به سلامت هارد دیسک و امنیت اطلاعات خود اهمیت می‌دهید، در ادامه این مطلب با آکادمی هارد ایران همراه باشید.

 

ریکاوری اطلاعات هارد صدمه دیده

دلیل اول: صدمات فیزیکی و مشکلات فیزیکالی

اولین دلیل برای توضیح علت خرابی هارد دیسک مشکلات فیزیکالی هارد است. بدون شک اولین دلیل خراب شدن هارد دیسک، صدمات فیزیکی است. دلیل این امر نیز روشن است. قطعات متحرک مختلفی در زمان روشن بودن هارد مشغول به کارند و در نتیجه کوچک ترین تکان و ضربه خوردن به هارد دیسک می‌تواند به آسیب دیدگی جدی هارد منجر شود. مشکلات فیزیکالی در هارد‌های اکسترنال به دلیل استفاده بصورت پرتابل آن رایج‌تر است.

جلوگیری از صدمات فیزیکی 

توصیه می‌شود تا حد امکان پس از نصب هارد داخل کیس، آن را جدا نکنید و یا در صورت جدا کردن، سریعا هارد را به کیس جدید انتقال دهید و نصب کنید. (انتقال هارد در هر حالتی به آرامی انجام شود). تکان‌های شدید نیز ممکن است به هارد صدمه وارد کند. اما هاردهای لپ تاپ با توجه به ساختار خود کمی از این مورد مستثنا هستند. چرا که به نسبت هاردهای معمولی نسبت به تکان‌های شدید مقاوم‌تر ساخته شده‌اند. در مورد هارد‌های اکسترنال توصیه می‌شود در جابجایی هارد خود نهایت دقت را داشته باشید.

دلیل دوم: گرمای بیش از حد

 دومین دلیل علت خرابی هارد دیسک، گرمای بیش از حد هارد دیسک است. هارد نیز مانند سایر قسمت‌های رایانه برای کار کردن در دمای مشخصی ساخته شده است و اگر میزان دما از حد معمول بیشتر شود، ممکن است هارد شما صدمه ببیند. البته با توجه به تنوع هاردهای موجود در بازار، نمی‌توان میزان دقیقی از درجه حرارت را برای در امان بودن هارد ذکر کرد و در نتیجه بهتر است تا حد امکان از رایانه خود در دمای مناسب استفاده کنید. البته این مورد بیشتر در مورد هارد‌های اینترنال داخل کیس کاربرد دارد.

جلوگیری از گرم شدگی هارد

حتما توجه داشته باشید که هوا به خوبی داخل کیس جریان داشته باشد. برای این کار کیس رایانه را باز کنید و قسمت‌هایی را که گرد و غبار در آن‌ها جمع شده است را با استفاده از اسپری ‌های مخصوص تمیز کنید.در انتخاب محل قرار گیری لپ تاپ هم توجه داشته باشید که هوا به خوبی در اطراف و به ویژه زیر آن جریان داشته باشد.

دلیل سوم: نامرتب بودن چیدمان فایل ها روی هارد

سومین علت خرابی هارد دیسک نامرتب بودن فایل‌هاست. فایل‌ها هنگام کپی شدن به صورت نامنظمی روی هارد دیسک قرار می‌گیرند و در نتیجه دسترسی به آن‌ها زمان بیشتری خواهد برد. نامرتب بودن فایل‌ها منجر می‌شود تا هارد بیشتر کار کند و بدیهی است که این امر به خراب شدن هارد در دراز مدت منتهی شود.

استفاده از ابراز دیفرگمت

نرم افزارهای زیادی در بازار بدین منظور موجود است. البته دفرگ کردن بیش از حد نیز ممکن است باعث تحلیل عملکرد هارد دیسک شود. ا همین رو توصیه می‌شود زمانی به دفرگ اقدام کنید که فایل‌های شما بیشتر از ۵ تا ۱۰ درصد از هم گسیختگی داشته باشند.

دلیل چهارم: روشن و خاموش کردن مکرر رایانه

چهارمین علت خرابی هارد دیسک خاموش و روشن کردن مداوم سیستم است. خاموش و روشن کردن رایانه باعث می‌شود بیشترین فشار به هارد دیسک وارد شود. چرا که در زمان روشن شدن سیستم هارد باید شروع به کار کند و اطلاعات لازم ویندوز را بخواند تا سیستم راه‌اندازی شود. در هنگام خاموش شدن هم به همین صورت است، هارد در زمان خاموش شدن باید تمام اطلاعات مورد نیاز سیستم را در خود ذخیره کند تا پس از راه‌اندازی بعدی بتواند به درستی سیستم را راه‌اندازی کند. این فشار زمانی بیشتر می‌شود که هارد بخواهد نقاط بازگشت یا نقاط ریکاوری برای سیستم درست کند.

عدم روشن و خاموش کردن مداوم رایانه

بهترین کار برای جلوگیری از خرابی هارد عدم خاموش روشن کردن‌های مداوم سیستم است. در حالت کلی اگر برای چند ساعت قصد دارید رایانه خود را ترک کنید، از قابلیت استندبای (StandBy) و یا هایبرنیت (Hibernate) استفاده کنید. ولی اگر قرار است از آن به مدت طولانی استفاده نکنید، آن را خاموش کنید.

دلیل پنجم: قطعی و نوسانات برق

 آخرین علت خرابی هارد دیسک قطعی مداوم و مکرر برق و همچنین نوسانات موجود در شبکه جریان دهی به سیستم است. یکی دیگر از دلایل خرابی هارد‌ها نوسانات و قطعی ناگهانی جریان ورودی به سیستم است. برای جلوگیری از نوسانات برق کافی است از محافظ‌های مخصوص این کار استفاده کنید. برای خرید محافظ برق مناسب حتما با متخصص این امر مشورت کنید. برای جدا کردن هارد اکسترنال خود از سیستم از قابلیت Safe remove استفاده کنید.

خرید محافظ نوسان برق

محافظ‌های بسیاری در حال حاضر در سطح بازار وجود دارد. در هنگام خرید این محافظ‌ها لازم است توجه داشته باشید که محافظ خریداری شده توسط شما حتما اصلی باشد. چراکه محافظ‌های تقلبی برای شما هیچگونه کارکردی نخواهد داشت.

بازگردانی اطاعات هارد دیسک

علائم و دلایل خراب شدن هارد اکسترنال

طبق تجربه ما در آکادمی هارد ایران، بیشتر هارد‌های اکسترنال در اثر ضربه و تکان خوردن به مشکلات فیزیکالی برخورد می‌کنند. از نشانه‌های خرابی‌های فیزیکالی صدای غیر معمول هارد و شناسایی نشدن هارد دیسک در کامپیوتر یا لپ تاپ است. اگر هارد شما مدتی است که صدای غیر معمول از خود ایجاد می‌کند، نیاز است که بدون هیچگونه عمل خاصی، هارد را به یک مرکز معتبر ریکاوری هارد ببرید تا علاوه بر پشتیبان گیری از اطلاعات شما، اقدام لازم برای تعمیر هارد صورت گیرد.

علائم و خراب شدن هارد اینترنال کامپیوتر و لپ تاپ

اغلب مشکلات سیستم عاملی و همچنین دمای بالا باعث خراب شدن هارد کامپیوتر یا لپ تاپ می‌شود. از علائم خرابی هارد اینترنال لپ تاپی و کامپیوتری شناسایی نشدن هارد در بایوس است که در نتیجه آن ویندوز شما لود نخواهد شد و شما دسترسی به اطلاعات نخواهید داشت. برای رفع این مورد پس از رفع مشکل عدم شناسایی هارد می‌توانید اقدام به نصب ویندوز جدید نمایید.

پیشنهاد می‌شود مقاله بد سکتور چیست را مطالعه نمایید.

جمع بندی

ما در این مقاله از آکادمی هارد ایران به علل ایجاد خرابی در هارد اکسترنال و اینترنال پرداختیم. همان طور که در مقاله عنوان شد، در صورتی که هارد شما صدای غیر معمولی ایجاد می‌کند، امکان خرابی هارد بسیار بالاست. برای جلوگیری از گسترش خرابی و همچنین از بین رفتن اطلاعات هارد می‌توانید هارد خود را به دفتر آکادمی هارد ایران بسپارید تا مراحل بعدی برای تعمیر بر روی هارد انجام شود.

آیا این نوشته را پسندیدید؟

امتیاز دهی !
[تعداد: ۵۱ میانگین: ۳]

مهدی یوسفی

امیدوارم مطلب فوق برایتان مفید بوده باشد. لطفا نظر یا سئوال خود را ثپت کنید ما مشتاقانه پاسخگو خواهیم بود.

آموزش و مشکلات

چرا هارد خراب می شودخراب شدن هاردخراب شدن هارد اکسترنالخراب شدن هارد دیسکخراب شدن هارد کامپیوترخراب شدن هارد لپ تاپدلایل خراب شدن هاردعلائم خراب شدن هاردعلت خراب شدن هارد دیسکنشانه های خراب شدن هاردنشانه های خراب شدن هارد دیسک

۸ دیدگاه

  • با سلام به شما همکاران گرامی………….من هاردم مداوم رفرش میخوره …..مشکل دست چیه؟……..سکتور هاشم سلامن………….وسط هر برنامه ای گیر میکنه…….مدل : seagate barracuda 1tb

      • هنگام روشن شدن صدایی از هارد بلند میشه و اگه درست کار کنه این صدا معمولا دیگه نمیاد اما جدیدا این صدا مدام تکرار میشه و هیچی بالا نمیاد

        • سلام به احتمال قوی هاردتان به مشکل فیزیکی برخورد کرده است بهتر است از سیستم جدا کنید و هارد دیگری تهیه کنید . اگر هم اطلاعات هارد برایتان مهم است میتوانید با شرکت تماس بگیرید تا راهنمایی کنند. با تشکر

    • احتمالا هارد دیسک شما دارای بدسکتور است و همینطور در حین کار بدسکتور های بیشتری ایجاد میشود که این موارد در SMART هارد دیسک ذخیره میشود و چون نرم افزارهای سلامت هارد دیسک ابتدا Smart را ارزیابی میکنند و درصد سلامت را از آن نتیجه گیری و نمایش میدهند. بهتر است هر چه زودتر اطلاعات خود را در جای دیگری کپی نمایید.

  • سلام یک سوال داشتم اگر در هاد اکسترنال بازی انلاین مثل فورتنایت رو نصب کنم و همیشه هارد به کامپیوترم وصل باشه و مدام ازش استفاده کنم در ۲۴ ساعت اما تکون نخوره برای هارد اکسترنال مشکلی پیش میاد یا نه؟؟؟

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *